01-gbb-1.gifHet eerste nieuwe kenteken is maandagochtend in Driebergen uitgereikt aan F. Antonides uit Ermelo. Op de gele platen onderaan zijn Volkswagen Golf Plus is de combinatie 01-GBB-1 te lezen.

Na 57 jaar verschijnt er een volledig nieuw kenteken op personenauto's met eerst twee cijfers, dan drie letters en vervolgens één cijfer.

Minister Eurlings reikt maandag in Driebergen het eerste nieuwe nummerbord uit aan de eigenaar. ANP PhotoVerkeersminister Camiel Eurlings reikte het kenteken maandag uit. Dat deed hij samen met Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de Rijksdienst voor Wegverkeer.

De nieuwe cijfer- en lettercombinatie is in 2002 na onderzoek van TNO naar voren gekomen als de best te lezen en te onthouden combinatie. Vanaf 1951 gebruikte Nederland alleen tweetallen van letters en cijfers. Alle combinaties zijn inmiddels gebruikt.

Met het vernieuwde kenteken kunnen ongeveer drie miljoen voertuigen een nieuwe nummerplaat krijgen.

Minister Eurlings deed gisterochtend de oproep de kentekenplaat goed vast te zettten om het risico van diefstal of verlies te verkleinen.

In de nieuwe cijfer-lettercombinatie worden geen klinkers gebruikt. Ook de letter Y doet niet mee. De letters C en Q worden niet gebruikt, omdat deze teveel op een nul lijken. De W en O staan alleen als eerste letter op de plaat van een caravan, aanhangwagen of een oplegger. Daarnaast worden ook de zes lettercombinaties GVD, NSB, TBS, LYK, SS en SD niet gebruikt.