Motorrijders zijn veel kwetsbaarder dan automobilisten. Bij aanrijdingen is de kans op letsel erg groot. Honda komt volgend voorjaar als eerste fabrikant met een motor die een airbag heeft. Die moet de motorrijder 'afremmen' als hij van zijn motor schiet.

Honda showt 's werelds eerste airbag-systeem voor productie-motoren. Foto Reuters
Honda showt 's werelds eerste airbag-systeem voor productie-motoren. Foto Reuters


De airbag wordt gemonteerd op de Honda Goldwing, een bijzonder grote toermotor die er voorlopig als enige geschikt voor is. Honda introduceert het systeem in de Verenigde Staten. Later komt de airbagmotor ook in Europa en Japan op de markt, aldus Honda donderdag.
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) volgt de ontwikkeling met belangstelling. ,,Wij zijn a priori niet voor of tegen. De praktijk moet uitwijzen of een airbag ook voor een motorrijder werkt'', aldus een woordvoerder in een reactie. ,,Als de bestuurder van een motor achterop een vrachtwagen knalt, dan zal zo'n ding mogelijk zijn nut hebben. Maar wat gebeurt er als iemand met zijn motor onderuit gaat? We wachten daarom de ontwikkelingen met spanning af.''

De KNMV vindt in elk geval dat motorrijders zelf moeten kunnen kiezen of ze een airbag willen of niet. De vereniging is tegen een verplichting door de overheid. Voor de KNMV is het allerbelangrijkst dat een motorrijder door preventief rijden zoveel mogelijk voorkomt dat hij in een gevaarlijke situatie belandt. (ANP)