Audi wil dit jaar op 17 en 18 juni als eerste autofabrikant de 24-uursrace van Le Mans winnen met een sportwagen die wordt aangedreven door een dieselmotor. De Audi R10 maakt aanstaande zaterdag, 18 maart, zijn racedebuut tijdens de 12-uursrace van Sebring in de Amerikaanse staat Florida, een belangrijke stap in de voorbereiding op de race in Le Mans. In beide wedstrijden brengt Audi twee bijzonder sterke teams van elk drie coureurs aan de start.
 
Audi R10 V12 TDI
Audi R10 V12 TDI
 
De eerste auto wordt bemand door de Duitsers Frank Biela en Marco Werner en de Italiaan Emanuele Pirro. De tweede auto is bestemd voor de Italiaan Rinaldo Capello, de Schot Allan McNish en de Deen Tom Kristensen. Deze coureurs hebben allen de 24 Uur van Le Mans minstens eenmaal gewonnen. Tom Kristensen is met zeven overwinningen in de Franse klassieker zelfs recordhouder. Bij elkaar komen de Audi-coureurs op niet minder dan 17 overwinningen in Le Mans. Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich verklaart: “Ons doel was om voor beide R10’s twee gelijkwaardige rijdersteams te hebben. We hadden daarbij de keuze uit zes Le Mans-winnaars, die voor Audi al in de meest uiteenlopende combinaties successen hebben geboekt. We hebben gekozen voor de samenstelling die naar onze mening de beste is voor onze beide auto’s.”

Niet alleen in Le Mans, ook in Sebring kan Audi bogen op een lange en succesvolle historie. Sinds 2000 won Audi de race zesmaal op rij met de sportwagen R8, die daarmee de succesvolste auto in de historie van de Amerikaanse wedstrijd is. Frank Biela en Tom Kristensen hebben elk al drie keer in Sebring gewonnen. Aanstaande zaterdag kan één van hen de eerste rijder worden met vier overwinningen in Sebring.

Traditioneel geldt de race in Sebring als de belangrijkste wedstrijd in de aanloop naar Le Mans. De wedstrijd vindt plaats op een voormalig vliegveld en is een enorme belasting voor mens en materiaal. De ervaring leert dat techniek die in Sebring goed functioneert, meestal ook werkt tijdens de nog snellere en tweemaal zo lange race in Le Mans. De redenen hiervoor zijn vooral de vele oneffenheden op het Amerikaanse circuit en het meestal erg benauwde en warme weer in Florida, dat extra zwaar is voor de motoren.

Audi Sport heeft eind januari en begin februari twee keer met de nieuwe R10 op het circuit van Sebring getest en enkele kinderziektes vastgesteld, die inmiddels verholpen zijn. De Audi R10 wordt aangedreven door een circa 650 pk sterke V12 TDI-motor met een maximum koppel van meer dan 1100 Nm. De R10 is de opvolger van de Audi R8, die met 61 overwinningen uit 77 races het succesvolste Le Mans-prototype aller tijden is. De race in Sebring start op zaterdag om 10.43 uur lokale tijd (16.43 uur Nederlandse tijd) en eindigt na twaalf uur in het donker. Om 22.43 uur lokale tijd (04.43 uur in Nederland) is bekend of de R10 zijn eerste praktijktest heeft doorstaan.