Honda heeft maandagochtend de hoogste snelheid met een F1-auto ooit bereikt op de zoutvlakten bij het Amerikaanse Bonneville. Testrijder Alan van der Merwe kwam met de Honda007 tot een snelheid van 354,899 kilometer per uur. De snelheid werd gemeten door zowel de internationale autosportbond FIA als de Amerikaanse autosportbond USAC. Het record moet nog officieel worden gemaakt door de FIA.

354,899 kilometer per uur
354,899 kilometer per uur

Van Der Merwe zei na afloop: "We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt met een F1-wagen. Tijdens mijn eerste runs was ik er niet zeker van of het ons ging lukken, omdat de vlakte heel glad was. Ik spinde twee keer. Op een gegeven moment kregen we de zoutvlakte onder de knie en konden we dit nieuwe record neerzetten. We hebben de 400 kilometer per uur helaas nog niet gehaald. Dat is wel ons uiteindelijke doel. Dit blijkt dus nog niet zo simpel. Dat maakt het wel een echte uitdaging."

Van Der Merwe klokte vorig jaar tijdens een oefening voor de Bonneville 400 op een Californisch vliegveld nog een snelheid van maar liefst 415 kilometer per uur, maar die snelheid werd toen niet officieel gemeten. Naast het neerzetten van een officieel snelheidsrecord voor een F1-auto, brak Honda in Bonneville het snelheidsrecord voor voertuigen in de zogenoemde A2-8 klasse en het record over de vliegende kilometer.