Toyota Motor Corporation (TMC) heeft wereldwijd de mijlpaal gepasseerd van één miljoen verkochte hybride auto’s. Eind mei 2007 stond de teller op ongeveer 1.047.000 auto’s*. Hieronder vallen zowel hybride modellen van Toyota als Lexus, dat onderdeel uitmaakt van het Toyota concern.

Ruim 1 miljoen hybride auto's verkocht.Circa 750.000 verkoopcontracten kwamen voor rekening van de Toyota Prius, die een gecombineerde CO2-uitstoot kent van 104 g/km. In Nederland is men voornemens om auto’s met een gecombineerde CO2-uitstoot van minder dan 110 g/km voor de zakelijke rijder meer te stimuleren. Toyota bracht ’s werelds eerste massageproduceerde hybride, de Prius, in 1997 op de markt in Japan en betrad de Noord-Amerikaanse, de Europese en andere markten in 2000.

De tweede generatie Prius – uitgerust met het Toyota Hybrid System II – stelde Toyota voor in 2003. Bij deze auto lag de nadruk op het ontlasten van het milieu én tegelijkertijd krachtige prestaties. Door de jaren heen heeft Toyota de toepassing van zijn hybride systeem uitgebreid naar meerdere modellen, alsook naar modellen van het premiummerk Lexus. Hybride voertuigen genieten grote populariteit op in Japan, maar ook in meer dan veertig andere landen.

Verhoging productie
In 2005 begon Toyota met de buitenlandse productie van hybride auto’s in Changchun, China, en in 2006 in Kentucky in de Verenigde Staten. Door de toenemende vraag naar de Toyota Prius heeft Toyota begin dit jaar het productievolume met 40% verhoogd.

Milieuverantwoordelijkheid
Het management van Toyota heeft milieuverantwoordelijkheid tot het speerpunt van het ondernemingsbeleid gemaakt en levert grote inspanningen om de populariteit van hybride-systemen te vergroten. Toyota blijft actief op zoek naar manieren om de praktische inzetbaarheid van het systeem optimaal te benutten, met als doel het hybride aanbod te verdubbelen en begin 2010 jaarlijks één miljoen hybride-auto’s te verkopen.

Plan: minder CO2-uitstoot, minder fiscale bijtelling
Staatssecretaris De Jager van Financiën is voornemens om energiezuinige auto’s te belonen met onder meer een verlaging van de fiscale bijtelling. Het gaat volgens een onlangs geventileerd plan om auto’s die een gecombineerde CO2-uitstoot hebben van minder dan 110 g/km. Naast compacte auto’s als de Toyota AYGO (109 g/km) komt de zeer ruime en comfortabele middenklasser, de Toyota Prius (104 g/km), hier - in dat geval - ook voor in aanmerking.

*) Op basis van gegevens van TMC.