Volkswagen heeft het jaar 2005 afgesloten als merk dat in Nederland de meeste personenauto’s heeft verkocht. De Volkswagen-organisatie heeft afgelopen zaterdag vijf- tot zevenhonderd auto’s op kenteken gezet, terwijl Opel naar eigen zeggen op deze 31ste december ‘geen gekke dingen’ heeft gedaan.

Beide merken voerden de laatste dagen van het afgelopen jaar een zenuwenoorlog. VW sloot 27 december nog af met een voorsprong van 77 registraties op Opel, maar dit merk vocht zich de dagen daarna terug. In het tijdvak 28-30 december registreerde VW slechts twaalf auto’s, om te eindigen op 44.371. Opel daarentegen registreerde in die drie dagen 101 stuks, waardoor het oudejaarsdag in ging met 44.383 registraties, en dus een voorsprong van elf auto’s.

Zaterdag forceerde VW echter de beslissing: het zette zodanig veel auto’s op kenteken, dat Opel dit alleen had kunnen pareren door in een "preemptive strike" hetzelfde te doen. De Opel-dealers hadden echter met hun importeur afgesproken geen kunstmatige registraties te doen. “Wij hebben samen met Opel gezegd: we gaan geen markt meer kopen”, aldus een betrokkene. Hij vindt dat er sprake is van een bedenkelijke handelwijze. “We zijn gewoon gepiepeld.”

Woordvoerder Jeroen Maas van Opel Nederland bevestigt dat er “vanuit de Opel-organisatie geen stimulans aan de dealers is gegeven” om zaterdag nog een groot aantal auto’s op naam te zetten. “We hebben eerder in het jaar gezegd dat we ons nadrukkelijk zouden richten op het rendement van de organisatie, en dus ook van de dealers. Dat is een beleid voor de lange termijn en we wisten dat het daardoor lastig zou worden om de nummer 1 positie vast te houden. Niettemin hebben we in november een enorme inhaalslag gemaakt, zonder onze strategie te verloochenen.”

Pon-woordvoerder Jacques Geijsen bevestigt dat er zaterdag flink is geregistreerd. “We hebben dat gedaan in samenwerking met een aantal partijen, al was het niet zo dat we ten koste van alles die nummer 1 positie wilden hebben. We hadden trouwens al wel gepland dat we in 2006 nummer 1 zouden worden.”

Nawoord redactie:
Als u altijd al een VW heeft willen hebben moet u nu misschien eens langs de dealer gaan. Waarschijnlijk zijn er nu hele mooie deals te halen.