Global Mazda MX-5 Cup

Vijf coureurs hebben zich afgelopen weekend in Barcelona geplaatst voor de finale op het legendarische circuit Mazda Raceway Laguna Seca voor de Global Mazda MX-5 Cup, waarin ze de strijd zullen aangaan met hun Amerikaanse collega’s in de raceversie van de nieuwe Mazda MX-5 ND Cupracer.

Na een intense knock-out competitie tussen 20 qualifiers op het ParcMotor Circuit nabij Barcelona, waarvan er na de zaterdag tien afvielen, werd na een nieuwe knock-out ronde op zondag het aantal finalisten teruggebracht naar vijf, die begin september mogen afreizen naar Californië.

‘Once in a lifetime experience’ voor vijf coureurs op legendarische Mazda Raceway Laguna Seca

De gelukkige winnaars zijn Moritz Kranz (Duitsland), Kamil Franczak (Polen), Erik Blixt (Zweden), Oliver Allwood (Engeland) en Gabriele Gardel (Zwitserland). De 20 coureurs in Barcelona, waaronder vier Nederlanders, hadden zich via verschillende onderdelen van het Friends of MX-5 initiatief van Mazda gekwalificeerd en gingen de strijd met elkaar aan in een aantal stevige assessments in een nagelbijtende knock-out-formule. 

Als onderdeel van het pan-Europese ‘Friends of MX-5’ race- en lifestyleplatform

logo mazda raceway laguna secaProfessionele race-instructeurs beoordeelden de deelnemers op hun dynamische rijstijl, circuitracen, met reactietests, op hun basisconditie en zelfs op hun omgang met de media. Allemaal vaardigheden die nodig zijn om aanspraak te kunnen maken op een plekje op de grid van één van de grootste racetracks ter wereld; Mazda Raceway Laguna Seca

Jerome de Haan, Directeur Public Relations van Mazda Motor Europe, verklaarde na afloop: "We zijn blij om eindelijk de vijf winnaars bekend te maken die op Mazda Raceway Laguna Seca zullen gaan racen. Dit intense autosportweekend en de kwalificaties in de aanloop hier naar toe vormden slechts een klein deel van het brede Friends of MX-5 platform, dat een mooie mix is van racen, lifestyle en once-in-a-lifetime experiences”.

Friends of MX-5 werd in april 2016 gelanceerd en verbindt autoliefhebbers waar en wie ze ook zijn en of ze nu eigenaar van een MX-5 zijn of niet. De uitnodiging om te participeren staat open voor iedereen die het leuk vindt om het plezier en de passie van de MX-5 met elkaar te delen, in heel Europa.

De zeer realistische iRacing racesimulator was een belangrijk testonderdeel tijdens de training van afgelopen weekend, maar ook tijdens nationale Mazda-evenementen, waaronder de Familie Racedagen, driven by Max Verstappen op Zandvoort en als platform voor een competitie op internet over 12 races. Van de 20 qualifiers op het trainingsevent in Barcelona kwamen er zes uit simulatorwedstrijden, naast zeven coureurs afkomstig uit nationale MX-5 raceklasses, waaronder de Autowasbon Mazda MaX5 Cup in Nederland. De laatste zeven van de 20 kandidaten kwalificeerden zich via een wilcard.

Tijdens het trainingsweekend kregen de deelnemers ook de kans de nieuwe Mazda MX-5 ND Global Cup auto te testen, een volbloed raceauto op basis van de productieversie, waaraan meer dan 200 racecomponenten zijn toegevoegd.

De belangrijkste kenmerken van de MX-5 Cup auto zijn onder meer tweeweg verstelbare Dynamic dempers, een verzegelde racespecifieke ECU van General Engine Management Systems Ltd (GEMS), race-tuned gegroefde remschijven van Brembo en een FIA goedgekeurde rolkooi. Dit alles en tal van andere racecomponenten, met inbegrip van de hoge grip BFGoodrich slicks, transformeert de van huis uit al snelle en dynamisch MX-5 in een super raceauto.

Met deze volbloed raceauto's zullen de vijf nieuwe Friends of MX-5 coureurs het op Mazda Raceway Laguna Seca in een vol veld moeten opnemen tegen full-time Mazda MX-5 Global Cup racers, die allemaal willen winnen. De Friends of MX-5 coureurs zullen hun uiterste best moeten doen om vooraan in dit zeer competitieve veld mee te strijden, in wat ongetwijfeld één van de meest opwindende races van hun leven zal worden.

mazda raceway laguna seca