Mazda endurance challengers winnen 12 uur van Zandvoort

Tijdens de 12 uurs race van het DNRT op Circuit Zandvoort hebben de Mazda Endurance Challengers gisteren de overwinning behaald in de Toerklasse. Na 12 uur racen had het team 306 ronden afgelegd en kwam het met ruime voorsprong als eerste over de streep in deze klasse, gevolgd door Team Tech Tics (Seat Ibiza) met 301 ronden en Jep (Seat Ibiza) met 293 ronden.

Met deze overwinning en de tweede plaats tijdens de afgelopen 6 uurs race van 11 juni jl. doet het team goede zaken in het kampioenschap en het leidt het op dit moment de tussenstand in de Toerklasse.

De auto, gebaseerd op een Mazda MX-5 van de derde generatie (NC), werd bestuurd door Wim Blom, Rolf van Rees Vellinga en Sven-Olaf Homann (D) en wordt gerund door Team Enjoy Racing, dat de auto sinds vorig jaar in beheer heeft.

De strijd tussen de Mazda Endurance Challengers en de Seat Ibiza's in de Toerklasse was hevig en spannend tot het laatste uur. De Mazda is voorzien van een 2.0 liter benzinemotor en bij elke pitstop moest er getankt worden. De Seat Ibiza's rijden met een dieselmotor en konden geregeld een snellere pitstop maken doordat er niet bijgetankt hoefde te worden. Qua wegligging was de Mazda MX-5 in het voordeel vanwege de 50/50 gewichtsverdeling en de achterwielaandrijving. Dit resulteerde niet alleen in snellere rondetijden en een prettiger rijgedrag, maar dit vertaalde zich ook in de bandenslijtage. Waar de Mazda de gehele 12 uurs race op slechts één set banden heeft kunnen afleggen, moesten de Seat Ibiza's maar liefst twee keer een set voorbanden verwisselen. Totaal zorgde dit ervoor dat de snelste Seat ruim drie minuten langer in de pist stond, gerekend over de volle twaalf uur.

De Duitser Homann kampte bij de start met wat fysieke problemen, waardoor de goed voorbereide strategie van het team gewijzigd moest worden. Van Rees Vellinga kroop daarom als eerste achter het stuur voor de start van de race, die begon onder licht vochtige en verraderlijke omstandigheden. De gladheid resulteerde al snel in een code 60 situatie. Slechts vier teams, waaronder de Mazda Endurance Challengers, wisten hier adequaat op te reageren en kwamen onmiddellijk naar binnen voor een rijderswissel. Wim Blom nam het stuur over en kwam gedurende zijn stint in een hachelijke situatie terecht toen bij een inhaalactie in het Scheivlak een andere deelnemer hem niet opmerkte en hij bijna van de baan werd gereden. Door de auto in een spin te gooien wist hij de andere deelnemer te ontwijken en de Mazda uit de grindbak te houden. Daarbij eindigde hij in de verkeerde rijrichting maar door snel handelen wist hij de Mazda snel weer in goede positie te krijgen en kon hij zijn stint verder foutloos vervolgen.

De volgende stint was opnieuw voor Van Rees Vellinga omdat Homann nog niet voldoende was hersteld. Het team reed inmiddels in vijfde positie in de Toerklasse, nadat het op basis van loting helemaal achteraan was gestart. De daaropvolgende stint werd weer door Blom gereden en hij continueerde de progressie van Van Rees Vellinga door de auto naar de derde positie in de race te rijden.

Na deze beurt was Homann echter fit genoeg om aan de race deel te nemen, waarna het drietal de auto halverwege de race naar de tweede positie reed. Kort daarna begon het stuivertje wisselen om de eerste plaats in de race. Deze spannende strijd duurde uren, totdat de Seat's aan het einde van de race opnieuw voorbanden moesten wisselen en daarmee meer tijd nodig hadden in de pits. In het laatste uur van de 12 werd de spanning nog eens extra verhoogd omdat het hard begon te regenen. De banden van de Mazda Endurance Challengers hadden er inmiddels al 11 uur op zitten en het meeste profiel was daardoor weggesleten. Listige omstandigheden dus voor de coureurs, die zelf ook al 11 uur racetijd achter hun kiezen hadden op het moment dat het uiterste van hun concentratie werd gevraagd. Zij lieten echter zien uit het juiste endurance race-hout gesneden te zijn en na 12 uur wist Homann de NC als eerste in de Toerklasse over de finish te rijden.

De volgende en laatste endurancerace van het DNRT Endurance kampioenschap is de 10 uur van Zandvoort op 15 oktober a.s. Mazda Motor Nederland stelt het team een Mazda MX-5 NC met 2.0 liter benzinemotor en handgeschakelde zesversnellingsbak ter beschikking. De motor heeft standaard 160 pk, maar dat is door tuning verhoogd naar 185 pk om competitief te zijn binnen het Endurance Kampioenschap van het DNRT.