MX5jes racen Op initiatief van Hoogwerf Motorsport uit Vlaardingen zal Mazda op 7 januari tijdens de derde ronde van het Winter Endurance Kampioenschap op Circuitpark Zandvoort vertegenwoordigd worden door een aantal MX-5’n. De Mazda-dealer heeft drie teams uit de Engelse Max5 Cup naar Nederland weten te halen. Deze zullen, samen met Micky en Yardy Hoogwerf, in hun geprepareerde MX-5’n deelnemen aan deze Nieuwjaarsrace.
 

In Engeland, de bakermat van de autosport, kent men vanaf 2003 de MaX-5 Cup met overvolle startvelden. Per jaar staan er zo’n twaalf races op de kalender met de MX-5 1.6 van de eerste generatie, op bekende circuits als Brands Hatch, Donington en Silverstone. Het kampioenschap blijkt een goede instapklasse te zijn voor de gentleman driver met een klein budget. De auto’s zijn vrijwel standaard gebleven en rijden volgens een strikt reglement om de klasse betaalbaar en sportief te houden.

MX5jes te zien tijdens nieuwjaarsrace
Kom ons bekijken op 7 januari in Zandvoort

De formule is komen overwaaien uit Amerika, waar er al jaren succesvol met de MX-5, die daar de naam Miata draagt, wordt geracet. Mazda is in Noord-Amerika bijzonder actief in de autosport: elk raceweekend rijden er daar meer Mazda's op de verschillende circuits dan van welk ander merk ook. Het wemelt er van de MX-5 Miata, RX-8, Mazda3, Mazda6 en RX-7. De snelst groeiende raceklasse in Amerika is momenteel de SCCA's Spec Miata Class, met bijna 1500 Miata's van de eerste en tweede generatie.

Voor komend weekend heeft Hoogwerf Motorsport drie Engelse teams bereid gevonden om de oversteek naar Nederland te maken en deel te nemen met hun MaX-5 Cup auto’s. De vier uur durende race begint om 12.00 uur ’s middags op Circuit Park Zandvoort. De toegang tot duinen, tribune en paddock is gratis. In de ochtend vinden de kwalificaties plaats.