‘Red Dot Best of the Best’ Award voor Mazda MX-5

Vierde generatie van legendarische roadster geëerd voor innovatief design

Mazda heeft gisteren de ‘Red Dot Best of the Best’ Award in ontvangst mogen nemen voor de nieuwe MX-5. Dat gebeurde tijdens een ceremonieel gala met zo’n 1200 gasten in het Aalto Theater in Essen, Duitsland. De ‘Best of the Best’ Award gaat naar uitzonderlijk baanbrekende ontwerpen in diverse branches. Slechts 1,6 % van alle inzendingen ontving dit jaar deze onderscheiding in de Red Dot Award Product Design competitie.

"De MX-5 heeft overal altijd al gezorgd voor een glimlach op het gezicht en het ontwerp van de auto is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor", zegt Kevin Rice, designdirecteur van Mazda Motor Europe, die de Red Dot Award gisteren in ontvangst nam, samen met Wojciech Halarewicz, Vice President Communicatie. "Balancerend tussen traditie en vooruitgang was het nieuwe model een oefening in het bepalen van wat we moesten veranderen en wat juist niet. En ik geloof dat elke centimeter van deze auto actie en beweging uitstraalt, evenals de belofte van ultiem rijplezier achter het stuur”.

Met zijn dynamische front, vloeiende lijnen, brede look en korte overhangen is de nieuwste MX-5 misschien nog wel de meest unieke toepassing tot nu toe van het veelgeprezen Kodo – Ziel van Beweging designthema, waarop alle modellen van Mazda’s nieuwe generatie zijn gebaseerd. Mazda won eerder dit jaar al twee andere Red Dot designawards: een ‘Red Dot’ voor het meer dan uitstekende ontwerp van zijn nieuwe compacte crossover, de Mazda CX-3 en een ‘eervolle vermelding’ voor de nieuwe Mazda2. Vijf modellen van de nieuwe generatie Mazda's zijn nu geëerd met Red Dot awards.

De uit 38 internationale experts bestaande jury van de Red Dot designawards beoordeelde de inzendingen op basis van criteria die variëren van de mate van innovatie op het gebied van design tot functionaliteit, ergonomie en ecologische compatibiliteit. De jury ontving dit jaar 4.928 inzendingen uit 56 landen en selecteerde uiteindelijk de beste designs in 31 categorieën, waaronder auto’s. De winnaars hebben het recht om de Red Dot te tonen, het internationale bewijs van uitmuntend design. De jaarlijkse competitie, in 1955 geïnitieerd door het in Duitse Essen gevestigde Design Zentrum Nordrhein Westfalen, wordt algemeen beschouwd als 's werelds grootste in zijn soort.