Het designteam van Mazda North American Operations (MNAO) is met de elektrisch aangedreven Mazda Kaan winnaar geworden van de jaarlijkse Design Challenge op de Los Angeles Auto Show 2008. Het model nam het op tegen de ideeën van ontwerpstudio’s van acht andere automerken en won op basis van de sublieme integratie van een hoog niveau van innovatie en technologie in het ontwerp in combinatie met een uniek design.

mazda_kaan.jpg

 

Het MNAO-designteam onder leiding van Jacques Flynn en Carlos Salaff ontwierp een elektrisch aangedreven (race)auto bedoeld om in 2025 deel te nemen aan internationale E1 races. De ontwerpers gaan er daarbij van uit dat tegen die tijd de wegen van een systeem zijn voorzien dat auto’s onder het rijden van stroom voorziet via het wegdek. Mazda heeft daartoe een patent aangevraagd op een speciaal soort banden die deze stroom van het wegdek naar de auto transporteren.

Het unieke design van de Mazda Kaan omvat een cockpit die als een soort veilige capsule tussen de krachtige elektrisch aangedreven wielen ligt. De auto kan een topsnelheid halen van 250 mph (ca. 400 km/u) met vanzelfsprekend een emissie van nul. Bij races wordt er gereden in teams van 30 auto’s, ieder met een individuele bestuurder. Door te rijden als de wielrenners in een peloton zijn de rendementen van aerodynamica en vermogen het hoogst en kan de topsnelheid eenvoudiger worden bereikt met minder energie.