Hofu prodcutiefaciliteit, Nishiura area, Yamaguchi, Japan

Mazda Motor Corporation heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2017-18 een nieuw record gerealiseerd. Met de verkoop van 377.000 voertuigen wereldwijd verbetert het merk zijn eigen absolute record voor de eerste periode van een boekjaar, die van vorig jaar van 1 april tot en met 30 juni. De sterke vraag naar de nieuwe CX-5, die nu beschikbaar is in de meeste belangrijke markten wereldwijd, waaronder Europa, Japan, Noord-Amerika en Australië, heeft de groei van de Japanse autofabrikant aanzienlijk versterkt.

China staat van al deze markten bovenaan de lijst, met een omzetgroei van 20 % vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, naar 71.000 eenheden, gevolgd door Japan, waar de 41.000 verkochte eenheden een stijging van 5 % betekende.

  • Verkoop nieuwe CX-5 op belangrijke markten stuwt omzet naar nieuw recordniveau
  • Prognose voor hele boekjaar: hogere winst en meer omzet en verkoop

De netto winst steeg met 72 % naar ¥ 36,6 miljard (€ 300 miljoen*) bij een omzet van ¥ 802,1 miljard (€ 6,57 miljard), een stijging van 3 %. De onderneming noteerde een bedrijfsresultaat van ¥ 39,9 miljard (€ 327 miljoen).

Met een kritische blik op de dynamische ontwikkelingen in de automobielbranche streeft Mazda naar een duurzame omzetgroei door wereldwijd het verkoopvolume jaarlijks met 50.000 eenheden te laten groeien, door onder meer de flexibiliteit van de productie te verbeteren en de productiecapaciteit van crossovers verder te vergroten. Zo zal binnenkort een uitbreiding van de productiefaciliteit in Hiroshima worden voltooid en wordt er in oktober dit jaar ook begonnen met de productie van de CX-5 in de Hofu-fabriek, vlakbij Hiroshima. De populaire CX-serie van Mazda droeg in het laatste boekjaar voor 39 % bij aan de omzet en vertegenwoordigt een groeiend aandeel in het totale verkoopvolume. De nieuwe CX-5 zal op steeds meer markten wereldwijd worden geïntroduceerd en later dit jaar wordt op de Japanse markt de nieuwe CX-8 gelanceerd, een SUV crossover met drie zitrijen.

Mazda's prognose voor het hele lopende boekjaar, dat eindigt op 31 maart 2018, blijft ongewijzigd. De autofabrikant verwacht dat de wereldwijde verkopen op 1,6 miljoen eenheden uitkomen, met een bedrijfsresultaat van ¥ 150 miljard (€ 1,27 miljard) en een netto winst van ¥ 100 miljard (€ 847 miljoen).